ALOR GAJAH – Aidilfitri seolah-olah tidak lengkap tanpa hidangan rendang atau kari itik yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat di Melaka.
Daging itik yang lebih kenyal berbanding ayam dan daging, menyebabkan penggemar itik sanggup mencari lokasi penjual itik untuk dijadikan hidangan menjelang hari lebaran.
Bagi penduduk di sekitar Masjid Tanah, kawasan berhampiran lampu isyarat simpang empat ke Kampung Ayer Limau dan Lendu, menjadi tumpuan kerana terdapat sekurang-kurangnya empat peniaga itik di kawasan itu.
Peniaga, Isa Awal, 60, dari Kampung Ayer Limau, berkata dia dan empat anaknya menjadikan lokasi berkenaan sebagai landasan untuk memperdagangkan itik nila daging yang diperoleh daripada pemborong di Ipoh, Perak.
“Sejak 10 tahun lalu saya mendapatkan bekalan itik daripada pemborong itu yang mendapatkan bekalan daripada beberapa penternak di sekitar Ipoh.
“Saya jual itik RM30 seekor manakala ayam telur RM10 seekor dengan setiap itik dan ayam itu saya salai dengan api dapur gas bagi menghilangkan bulu halus,” katanya ketika ditemui di gerainya, semalam.
Dia berkata, secara relatifnya harga itik berkenaan lebih rendah berbanding itik nila hidup yang dibela kebanyakan penduduk kampung yang mampu mencecah RM19 satu kilogram (kg).
No comments:
Post a Comment